Edullisin laina

Lainoja on monenlaisia ja erilaisiin tarkoituksiin. Valita voi esimerkiksi kulutusluottoja, autolainoja, pikaluottoja, asuntolainoja ja monia muitakin lainoja. Lainojen koroissa on suuria eroja, ja sen takia lainoja onkin järkevää tarkastella kokonaisuutena. Lainoja on mahdollista myös yhdistellä ja järjestellä uudelleen. Näillä toimilla voikin säästää parhaassa tapauksessa pitkän pennin, joten vertailu ja kilpailuttaminen todellakin kannattaa. Lainojen korkojen lisäksi toki vaihtelua on paljon myös lainan kuluissa sekä ehtojen muuttamisessa. Yllättävät elämäntilanteet voivat aiheuttaa myös lainojen muutostarpeita, jotka yleensä aiheuttavat lisäkuluja lainanottajalle. Vaikkei elämäntilanteessa tapahtuisikaan muutoksia, tasaisin väliajoin on silti suositeltavaa vertailla lainojen hintoja ja ehtoja. Kukapa nyt turhaan haluaisi maksaa liian korkeita lainanhoitokuluja tai korkoa.

Aloita koron tarkastelusta

Lainojen vertailu todellakin kannattaa. Vaikka kahdessa eri lainassa on korossa eroa vain jokunen prosenttiyksikkö, on summa todennäköisesti kuitenkin olennainen vuositasolla. Pienistä puroista kasvaa suurempi joki. https://www.vertaaensin.fi/laina/edullinen-laina on mahdollista yleensä löytää hieman lainoja vertailemalla. Korko kertoo jo paljon lainasta. Lähtökohtaisesti ainakin pari tai kolme tarjousta on järkevää pyytää, jotta saa käsityksen markkinakorosta. Omaa ja kaverin lainaa ei välttämättä pysty vertailemaan, koska lainanhakijan tulot ja taloudellinen tilanne yleensä vaikuttavat lainatarjoukseen. Tinkiäkin yleensä kuitenkin kannattaa. Esimerkiksi asuntolainan korko koostuu tyypillisesti viitekorosta sekä lainan marginaalista. Perinteisesti lyhyitä korkoja on pidetty kilpailukykyisinä, mutta nykyään pankit eivät myönnä enää esimerkiksi 1 kuukauden euriboria. Melko tyypillistä on sopia viitekoroksi 12 kuukauden euribor. Lainan marginaali on asiakaskohtainen.

Tyypillisesti asuntolaina on edullista lainaa kulutusluottoihin tai pikalainoihin verrattuna. Siten asuntolainaa onkin monesti järkevää suosia, jos sitä on saatavilla. Lainan peruste on toki asunto, mutta joskus asuntolainaa voi neuvotella myös remontteja varten. Kulutusluotoissa ja pikalainoissa kannattaa yleensä olla tarkkana, sillä lainan korot ja käsittelymaksut ovat asuntolainoihin verrattuna suurempia. Moni ihminen ei tule ajatelleeksi luoton ehtoja, kun on suuri tarve ostaa jotain ja ottaa siten lainaa ostosta varten. Korkokuluista saattaa kuitenkin tulla yhtäkkiä yllättävänkin suuria, joten ostoksilla kannattaa olla maltillinen ja laskea myös korkokulut ennen ostamista. Toisaalta olemassa olevia luottoja voi aina myös vertailla ja kilpailuttaa. Tämä onkin hyvä idea säännöllisin väliajoin, sillä myös lainojen ehdot elävät.

Huomioi myös muut lainaehdot

deal1https://www.rahalaitos.fi/ koostuu paitsi korkokuluista myös lainan muista ehdoista. Lainaan liittyy usein myös käsittely- ja muutoskuluja. Nämä on hyvä huomioida lainanottovaiheessa, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältytään. Elämäntilanne usein muuttuu ja voikin tulla tarve muuttaa lainan ehtoja tai maksusuunnitelmaa. Täten olisikin hyvä, että lainan muutoskulut ovat etukäteen jo ainakin jollain tasolla tiedossa. Toki aina tilanteen mukaan voi myös yrittää neuvotella asiasta. Lainojen kilpailutus vie yleensä aikaa, mutta toisaalta lainojen vertailu verkossa on myös nykyään helppoa. Lainojen vertailu on mahdollista tehdä kotisohvalta sen sijaan, että alkaisi soittelemaan ympäriinsä pankkeihin tai rahoitusyhtiöihin. Onko siis itse asiassa edes hyvää syytä enää nykypäivänä olla vertailematta lainoja?

Lainojen vertailu kannattaa. Kukapa haluaisi heittää rahaa hukkaan, jos vaihtoehtona on käyttää lainanhoidossa säästyneet eurot elämiseen tai johonkin hyödyllisempään tekemiseen. Luottojen korot ja lainanhoitokulut vaihtelevat ja siten vertailua on järkevää tehdä. Toisaalta korkojen noustessa laina on kalliimpaa, ja silloin jo pienemmilläkin lainamarginaalin eroilla on merkitystä. Toisaalta myös lainanhoitokuluilla on merkitystä ja siten kokonaisuus onkin järkevää huomioida. Jos vaihtoehtoina on jopa lomamatka korkeiden lainakustannusten sijaan, niin asia kiinnostanee jo monia. Tavatonta ei nimittäin ole, että maksetaan useita satoja euroja kuukaudessa lainojen korkoja, vaikka lainoja vertailemalla tai uudelleenjärjestelemällä nämä sataset säästyisivät. Lisäksi jos lainoja on useita, vertailu on vielä tärkeämpää. Vaikka talousasiat eivät olisikaan omaa vahvuusaluetta, lainojen vertailu voi säästää rahaa.