Pikaluotto pelastaa tiukassa paikassa

Pikaluotto on laina, jonka saa haettua nopeasti netistä. Usein lainattavat summat ovat varsin maltillisia, mutta toisaalta korot saattavat olla kovat. Pikaluotto otetaan usein tilanteessa, jossa rahaa tarvitaan nopeasti jokin tietty summa. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi äkilliset hammaslääkärikulut, tiskikoneen hajoaminen tai vaikkapa autoon yllättäen tullut huolto. Pikaluotto pelastaa silloin, kun omat säästöt eivät jostakin syystä riitä. Vastoinkäymisillä on taipumus tapahtua sarjoissa ja harvan talous kestää montaa peräkkäistä takaiskua. Näissä tilanteissa pikaluotto auttaa selviämään yllättävistä kuluista. Kannattaa kuitenkin aina muistaa, että pikaluottokin on laina, joka on maksettava takaisin. Kovien korkojen vuoksi pikaluotto kannattaa maksaa takaisin myös mahdollisimman nopeasti. Jos sinulla on vaikeuksia selvitä nykyisillä tuloillasi, ei pikaluoton ottaminen välttämättä kannata. Älä siis ota lainaa hetken mielijohteesta, vaan harkitse tarkasti, onko sinulla rahaa maksaa laina myös takaisin.

Pikaluotot yleistyvät kovaa vauhtia

Suomalaiset velkaantuvat kovaa vauhtia ja yksi syy ovat juuri lisääntyneet pikaluotot pikalainat. Moni ottaa luottoa heppoisin perustein eikä uhraa etukäteen ajatustakaan sille, kuinka lainan saa maksettua takaisin. Toisaalta tämä ei ole suoraan pikalainojen tai pikaluottojen vika, vaan kyse on enemmänkin ihmisten omista taloustaidoista ja harkintakyvyistä. Pikaluotto on kätevä apu silloin, kun rahantarve on tilapäisesti ja yllättäen suuri. Jos esimerkiksi lemmikki sairastuu yllättäen, ei hoito saa jäädä kiinni rahapulasta. Tällöin pikaluoton ottaminen on ymmärrettävää ja järkevääkin, kunhan lainan osaa suhteuttaa realistisesti omaan talouteen. Ennen pikalainan ottamista kannattaa kiinnittää huomiota lainan takaisinmaksuaikaan, korkoon ja minimilyhennykseen. Minimilyhennys ei saisi kaataa talouttasi, vaan sinulle on jäätävä tarpeeksi rahaa elämiseen myös lainan lyhentämisen jälkeen.

Kuinka sitten tietää, millaiseen lainaan itsellä on varaa? Tämä on varsin helppo laskea. Ennen pikalainan ottamista kannattaa hengittää pari kertaa syvään ja ottaa sitten esiin tyhjä sivu esimerkiksi muistivihosta tai tietokoneen tekstinkäsittelyohjelmassa. Ala sitten kirjoittaa peräkkäin kuukausittaisia kulujasi. Laske ensin yhteen välttämättömimmät kulut. Näitä ovat esimerkiksi asumiseen liittyvät kulut, kuukausittaiset ruokakulut ja esimerkiksi kiinteät kuukausittain toistuvat lääkekulut. Myös esimerkiksi autoon liittyvät kulut ovat kiinteitä ja pakollisia kuluja. Samoin mahdolliset muut lainat ja luotot. Kun lasket nämä yhteen, saat selville summan, jonka käytät pakollisiin menoihin. Lisää sitten summaan vielä omat vapaa-aikaan liittyvät menosi, joista et tahdo tinkiä. Näitä ovat esimerkiksi lounaskulut tai harrastukset. Vähennä tämä summa kuukausittaisista tuloistasi. Jäljelle jäävä summa on se summa, joka sinulla on kuukausittain varaa maksaa lainaa.

Miten pikalainan kanssa tulisi toimia?

Vaikka pikavipit saattavat houkutella helppoudellaan, ei lainaa koskaan kannata ottaa hetken mielijohteesta. Lainaa ei koskaan kannata ottaa esimerkiksi elämiseen, bilettämiseen tai lomamatkaan. Jos sinulla ei ole näihin varaa vakituisilla tuloillasi, sinulla ei luultavasti ole varaa maksaa lainaa poiskaan. Ota siis pikalainaa ainoastaan todelliseen ja yllättävään tarpeeseen, joka ei toistu esimerkiksi joka kuukausi. Myös pikalainoja kannattaa vertailla. Älä siis ota ensimmäisenä vastaan tulevaa vaihtoehtoa, vaan selvitä lainan kuukausierä ja korko. Kysy tarjousta aina useista paikoista eikä ole yhtään huono idea kysyä lainaa ensin omasta pankista. Usein pankki myöntää lainan kohtuullisemmalla korolla kuin pikavippiyhtiöt, mutta toisaalta pankin laina on hankalampi saada.

dealKun sitten olet ottanut lainan, se kannattaa maksaa mahdollisimman nopeasti pois. Minimilyhennyksen maksaminen saattaa tuntua houkuttelevalta, mutta kannattaa muistaa, että pikalainojen korot ovat usein hyvin korkeita. Tämä tarkoittaa sitä, että mitä hitaammin maksat lainan pois, sitä enemmän rahaa joudut todellisuudessa maksamaan. Lainan suuruudesta riippuen korkoa voi kertyä satoja tai tuhansia euroja. Kun maksat kuukausittaisen minimilyhennyksen, lyhennät luultavasti lähinnä korkoa. Kun taas maksat minimilyhennyksen päälle ylimääräistä, tämä maksu kohdistetaan lainan varsinaiseen pääomaan. Mitä enemmän pystyt kerralla maksamaan, sitä vähemmän korkoja joudut maksamaan seuraavassa erässä, sillä usein korko tarkistetaan kuukausittain siitä summasta, mikä lainasta vielä on jäljellä. Jos sinulla on tiukka tilanne lainasi kanssa, kannattaa heti ottaa yhteyttä yritykseen, joka lainan on myöntänyt. Usein on mahdollista saada neuvoteltua itselleen myös lyhennysvapaita kuukausia. Näin vältyt kalliilta perintäkuluilta.